Elämme parhaillaan toukotöiden luvattua aikaa. Paikoin kylvöt on jo tehty ja paikoin ollaan vasta aloittelemassa, onhan Suomi pitkä maa. Toukotöiden vaiheesta riippumatta jo nyt on hyvä ottaa toukotöiden jälkeinen aika vähintään taustamietintöihin.
Suunnitelma selkeyttää tekemistä
Kylvöjen kiireisimpään aikaan hyvin tehty viljelysuunnitelma kaikkine tarvittavine toimineen auttaa toteutuksen tekemisessä ja varmistaa samalla, että kaikki toimet tulevat kaikilla kasvulohkoilla tehdyksi. Näin on myös myöhemmin kasvukaudella. Kasvinsuojelutoimenpiteet, lisälannoitukset tai muut vastaavat toimenpiteet on helppo suunnitella yhdelle tai usealle lohkolle yhdellä kertaa ja ne näkyvät kätevästi esimerkiksi MobiWisussa lohkon tietoja tarkasteltaessa (kuva 1).
Kuva 1. Muokkaus- ja hoitotöiden suunnittelu Wisussa (vasemmalla) ja päivän tilanne MobiWisusta tarkasteltuna (oikealla).
Kuinka varttuneita kasvustoni ovat tänään?
Tovi kylvöjen jälkeen päästään kasvukauden mielenkiintoisimpaan tehtävään, kasvustojen seurantaan. Suotuisissa oloissa kylvöt saadaan tehtyä lyhyen ajan sisällä, mutta toisinaan muuttuvat sääolosuhteet venyttävät aikataulua. Etenkin tällaisissa tilanteissa kevätviljojen seurantaa helpottaa Wisun aloitussivulta löytyvä kasvuaste- ja korjuuaikaennuste. Sieltä näet yhdellä silmäyksellä kaikkien kylvettyjen kevätviljojen kasvuasteen ja voit kasvulohkokohtaisesti tarkastella ennustetta kasvuasteen kehittymisestä (kuva 2). Näiden avulla on helpompi pohtia tulevien kasvinsuojelutoimenpiteiden ajoittamista tai muita mahdollisia toimenpiteitä.
Kuva 2. Lohkokohtaisesti lasketusta kasvuasteesta voit helposti tarkistaa päivän tilanteen tai katsoa koska kasvusto saavuttaa jonkin kasvuasteen.
Pitääkö olla huolissaan kasvitaudeista?
Lämmin sää usein suosii myös kasvitautien kasvua, mutta olosuhteiden lisäksi tautipaineeseen vaikuttaa myös viljelykasvi sekä viljelykäytännöt. Kokonaistilannetta kasvitautipaineen suhteen voi kätevästi tarkastella WisuEnnusteen avulla, joka on yksi Wisun laajennuksista. Ruokavirasto on hyväksynyt WisuEnnusteen yhdeksi mahdollisista kasvitautienseurantasovelluksista. WisuEnnuste laskee sekä hetkellisen, että kumulatiivisen tautipaineen kasvulohkokohtaisesti. Riski-indeksin (kuvassa 3) perusteella voi katsoa, millä kasvulohkoilla tautien esiintyminen on todennäköisintä ja voi kohdistaa ensimmäiset kasvustokäynnit näille lohkoille.
Kuva 3. Riski-indeksi kuvastaa kuinka suotuisat olosuhteet ovat olleet kasvitautien kasvulle. Sininen käyrä kuvaa hetkellistä riskiä ja punainen kumulatiivista riskiä, joka kertoo kuinka pitkään tällaisia olosuhteita on yhteensä ollut.
Muistiinpanot ja huomiot talteen MobiWisulla kasvustoja tarkasteltaessa
Jokainen kasvukausi sisältää omat erityispiirteensä, joihin kukin kasvulohko reagoi hieman omalla tavallaan. Näistä kannattaakin tehdä muistiinpanoja ja kun teet ne MobiWisulla, saat nopeasti havaintosi talteen tulevia kasvukausia varten. Muistiinpano voi olla yleinen huomio lohkosta, esimerkiksi ”Piiriojat kaipaavat perkuuta” tai johonkin toimenpiteeseen liittyvä, esimerkiksi kylvöön: ”Kasvusto jäi harvaksi metsän reunalla”. Kun muistiinpanon lisää jonkin toimenpiteen kohdalta (esim. Kylvöt), liittyy muistiinpano suoraan valittuun toimenpiteeseen (kuva 4). Näin saa helposti eriteltyä esimerkiksi kylvöön tai kasvinsuojeluun liittyvät havainnot myöhemmin, kun suunnittelee seuraavia kasvukausia tai vaikkapa perusparannuksia.
Kuva 4. Yleisen ja toimenpidekohtaisen muistiinpanon voit tehdä MobiWisulla vaikka suoraan pellolla. Kun muistiinpanon tekee heti, saa siihen mukaan myös sijainnin tai voit tallentaa kuvan tukemaan muistiinpanoa.
Katse tulevaan
Huolellinen suunnittelu ja jatkuva seuranta ovat menestyksekkään kasvukauden tärkeimmät tekijät. Toukotöiden jälkeinen aika antaa mahdollisuuden tarkentaa suunnitelmia ja valmistautua tuleviin haasteisiin. Kun hyödynnämme teknologian tarjoamat työkalut, varmistamme, että jokainen kasvulohko huomioidaan mahdollisimman hyvin. Näin varmistamme hyvän sadon ja kestävän viljelyn pitkälle tulevaisuuteen.