Useat viime vuodet ovat olleet maatalouden kannalta yleisesti ottaen poikkeusvuosia kerta toisensa jälkeen, ja osa viljelijöistä näkee tämän jo niin sanottuna uutena, joskin epämiellyttävänä normaalina. Asiaa ei helpota lannoitteiden ja polttoaineiden hinnannousu, eikä kotieläintuottajia näiden päälle vielä rehuviljan hinnan nousu. Tässä kuitenkin joitain havaintoja siitä, miten voi yrittää varautua hankaliin sääilmiöihin ja rajuihin tuotantopanosten hinnanmuutoksiin.
Syysviljoilla monia etuja
Useat viljelijät monessa osassa Suomea saivat huippusadon syysviljoista, sillä ne hyödynsivät kasvuunsa suuren sadannan ja lämpösumman tai pahimmissa paikoissa kärsivät niistä vain vähän. Tästä innostuneena monet, itseni mukaan lukien, ovat kylväneet tilan peltopinta-alaan nähden merkittäviä määriä syysviljaa tänäkin syksynä. Tällä saadaankin kasvipeitteisyyspinta-alaa kasvatettua, kunhan kasvusto ehtii orastua eli pellolta löytyy kasvusto. Kasvipeitteinen ala palkitaan ympäristökorvauksen kautta, joka osittain lieventää syysviljan viljelyn taloudellista riskiä.
Hintarallissa navigointiin apua pitkän tähtäimen viljelysuunnittelusta
Lannoitteiden uusi hinnoittelukausi laukaisi alun rajuille hinnankorotuksille, eikä varmaa tietoa hintarallin päättymisestä ole niin kauan kuin maakaasun hinta jatkaa nousuaan. Tyypillisesti uuden hinnoittelukauden alussa lannoite on halvempaa kuin kasvukauden keväänä, joten mikäli mahdollista, viljely- ja lannoitesuunnitelmaa kannattaa tehdä jo seuraavaakin kasvukautta silmällä pitäen, jotta pääsee hyödyntämään hintakuopat.
Minun Maatilani Wisuun on helppo tehdä viljelykierto useiksi vuosiksi eteenpäin, eikä mikään estä luomasta lannoitussuunnitelmaakin samalla. Vaikka tänä vuonna tapahtunut hintojen nousu voi olla harvinaista, on joka vuosi ollut mahdollista säästää lannoituskustannuksissa, mikäli on päässyt tilaamaan niitä jo hinnoittelukauden alkupuolella. Tosin myönnettäköön, että tänä vuonna parhaimman hyödyn saattoi saada tilatessaan jo ennen kuin uudet hinnat julkistettiin, eli aivan edellisen hinnoittelukauden lopussa.
Säästöjä lannoitemenoihin jaetulla lannoituksella
Moni on huomannut kevätviljojen olevan hankalia ja riskialttiita viljellä viime vuosien sääilmiöistä johtuen. Mikäli niin sanotut poikkeusvuodet jatkuvat edelleen, kannattaa harkita toistaiseksi arvokkaan lannoitepanoksen jakamista useampaan levityskertaan myös kevätviljoilla. Näin saa hieman lisää aikaa tarkastella kasvukautta menettämättä satopotentiaalia. Mikäli kylvölannoituksessa annetaan 100 % lannoitusmäärä kerralla vuosi toisensa jälkeen, menee lannoitetta herkästi hukkaan – ainakin mikäli kasvukausien sää jatkuu samaa rataa. Vaikka ajokertoja tuleekin lisää, on lannoitteenlevitys toistaiseksi melko edullinen ja hyvin saatavilla oleva toimenpide myös ulkoistettuna, eikä itse tehtynäkään erityisen työläs projekti, jos kone sattuu löytymään.
Minun Maatilani Wisun suunnitteluosiossa on mahdollista valita, montako lannoituskertaa lohkolle suunnitellaan ja sen jälkeen antaa ohjelman suositella tilan valikoimasta sopivat lannoitteet ja määrät kullekin levitykselle. Minun Maatilani Wisun Smart Farming -moduulilla voi myös suunnitella isobus-levittimelle valmiin tehtävätiedoston, jonka avulla voidaan jo suunnittelupöydällä päättää miten lannoite tullaan kohdistamaan lohkon eri osiin. Tämän voi antaa usb-tikulla esimerkiksi urakoitsijalle mukaan.
Haasteista huolimatta hyvää syksyn jatkoa ja toivotaan että pian talvehtimaan ryhtyvät syysviljat selviävät kevääseen ongelmitta!