Automaatio on viime vuosikymmenien aikana hivuttautunut yhä suuremmaksi ja näkyvämmäksi osaksi traktoreita ja maatalouskoneita. Traktoria ja työkonetta voidaan useissa tapauksissa jo tänä päivänä käyttää lähes autonomisena yhdistelmänä, jossa kuljettajalle jää voittopuolisesti tehtäväksi koneyhdistelmän toiminnan valvominen sekä poikkeustilanteiden hoitaminen. Käytön helpottumisen lisäksi työtä voidaan tehdä entistä tarkemmin RTK-paikannuksen ja automaattiohjauksen avulla. Lisäksi avautuu uusia mahdollisuuksia kehittää viljelykäytäntöjä esimerkiksi paikkakohtaisen lannoittamisen tai työkoneen muun sijaintiperusteisen säätämisen avulla täsmäviljelyn suuntaan.
Tieto lohkon kasvuolojen vaihtelusta hyötykäyttöön
Kasvulohkojen ominaisuudet vaihtelevat usein lohkon sisällä ja täsmäviljelymenetelmistä löytyy erilaisia vaihtoehtoja vaihteluiden huomioimiseen. Muutokset maalajeissa tai erot yhdistettyjen lohkojen alueissa voivat antaa hyvän perusteen esimerkiksi kylvösiemenmäärien tai lannoitteen määrän paikkakohtaiseen muuttamiseen. Tietoa lohkon sisäisestä vaihtelusta kasvuoloissa voi myös etsiä satokartoista tai siitä on voitu tehdä havaintoja peltotöiden lomassa jo mahdollisesti vuosien ajan. Olennaista kuitenkin on, että tuo tieto on jossain muodossa olemassa, koska ilman tätä tietoa kylvösiemenen tai lannoitteen levitysmäärää ei ole mahdollista tarkentaa paikkakohtaisesti tarpeen mukaan.
Kun mahdolliset vaihtelut lohkon ominaisuuksissa ovat tiedossa, voidaan kartoittaa missä määrin vaihteluja on mahdollista huomioida eri viljelytoimenpiteissä. Voidaanko esimerkiksi kylvösiemenen määrää muuttaa kasvuston tasaisemman tiheyden saavuttamiseksi ja tulisiko lannoitusta osittaa jo kylvön yhteydessä maan ominaisuuksien vaihtelun perusteella?
Kuva 1. Täsmäviljelymenetelmiä hyödyntämällä voidaan tavoitella tasalaatuisempaa kasvustoa
Valmiutta reagoida kesän kasvuoloihin
Jaettuun lannoitukseen siirtyminen eli lannoituksen jakaminen useampaan lannoituskertaan antaa paikkakohtaisen säätämisen lisäksi mahdollisuuden reagoida kasvukauden oloihin ja kasvukauden ravinnemäärän säätämiseen esimerkiksi sadantaa vastaavaksi, muiden rajoitteiden puitteissa. Se, kuinka suuri osa ravinteista sitten täytyisi kylvön yhteydessä antaa, onkin visaisempi kysymys, mutta siihen voi lähteä etsimään vaikkapa edellisten vuosien satokartoista – tai satohistoriasta.
Langatonta tehtävätiedostojen siirtoa
Kun on tiedossa, mitä lohkolla pitäisi tehdä ja miten, on tämä tahtotila helppoa siirtää työkoneen toteutettavaksi Wisun Smart Farming-työkalujen avulla. Laaditaan lohkolle tehtävätiedosto esimerkiksi kylvölannoitukseen, jossa vaihdellaan kylvösiemenen ja lannoitteen määrää aiemman päättelyn mukaisesti. Näin laadittu tehtävätiedosto on perinteisesti siirretty toteuttavaan traktori-työkoneyhdistelmään muistitikulla. Siirto tulee olemaan entistä helpompaa WisuLinkin avulla, jolla tehtävätiedosto saadaan siirtymään langattomasti esimerkiksi Valtran Smart Touch -ohjaimelle tai muulle agrirouter-yhteensopivalle tehtäväohjaimelle. Siirron jälkeen voi itsekin siirtyä traktorin hytin puolelle toteuttamaan huolella laadittua tehtävää – tai ryhtyä suunnittelemaan seuraavaa, jos työn toteuttaja on jo hytissä odottamassa tehtävää.
Kuva 2.Tehtävätiedot siirtyvät Minun Maatilani Wisusta työkoneelle ja takaisin agrirouterin palvelimen kautta.
Mitä WisuLink tekee tehtävätiedostolle?
WisuLink käyttää saksalaista agrirouter-palvelua, mutta mitä se tekee tehtävätiedostolle? Käytännössä ei muuta kuin lähetyksen – suuntaan tai toiseen. Tehtävätiedosto paketoidaan Wisussa salattuun pakettiin ja lähetetään eteenpäin agrirouterin palvelimelle. Sieltä paketti jatkaa matkaansa lähetysvaiheessa valitulle tai valituille koneille, jolloin salattu paketti avataan toteutettavaksi. Vastaavasti tehtävän toteutuksen jälkeen työn aikana kerätyt tiedot voi samaa reittiä pitkin lähettää takaisin Wisuun. (Kuva 2). Agrirouter ei siis taltioi dataasi vaan välittää sen lähettäjältä vastaanottajalle aivan kuten posti tekee kirjeille. Muistitikku ei ole vaihtoehtona katoamassa minnekään vaan säilyy käytössä vastaisuudessakin eli tehtävätiedostoja voi jatkossakin siirtää toimiston ja traktorin välillä muistitikkua käyttäen.
Jos tehtävätiedostojen hyödyntäminen on tilallasi mahdollista jossain työvaiheessa, on nyt juuri oikea hetki valjastaa tehtävätiedostot hyötykäyttöön – muistitikulla tai ilman!