Poikkeuksellisen leudon talven jälkeen kevät näyttää koittavan varhain, mikäli kirjoitushetken ennusteet osuvat oikeaan. Sääennuste tulee todennäköisesti elämään kevään mittaan, mutta tulevat toukotyöt lähestyvät vääjäämättä. Ennen toukotöiden alkua on vielä aikaa miettiä laadittua viljelysuunnitelmaa sekä pohtia miten varautua kasvukauden vaihteleviin oloihin.
Satotiedot hyötykäyttöön
Tulevan kasvukauden sää on toukotöiden aikaan arvoitus, ja nähtäväksi jää, millaiseksi tuleva kasvukausi tulee sääoloiltaan muodostumaan. Samoin tuntemattomia ovat tulevan sadon suuruus ja sen tarvitsema ravinteiden määrä. Kylvön yhteydessä levitettävän lannoitteen määrä on yksi lannoituksen suunnittelun haasteista.
Lohkokohtaiset satokirjaukset tai satokartat edellisiltä satokausilta ovat tärkeässä asemassa tämän haasteen ratkaisussa. Lohkokohtaiset satokirjaukset kannattaakin viimeistään tässä vaiheessa laittaa ajan tasalle.
Epävarma sää aiheuttaa riskiä, joka sisältää mahdollisuuden
Viljelyssä joudutaan väistämättä tekemään oletuksia ja sen myötä ottamaan riskiä. Tähän voidaan osittain vaikuttaa viljelykasvien valinnalla, mutta sää vaihteluineen tuo haastetta eri viljelytoimenpiteiden toteuttamiseen ja esimerkiksi sopivan lannoitustason löytämiseen. Lannoituksen suunnittelu useampaan lannoituskertaan antaa mahdollisuuden pienentää lannoitteen määrään liittyvää riskiä.
Satotieto auttaa suunnittelemaan varmemmin
Jos lohkon satotaso on viljelyhistoriassa vaihdellut paljon, tulee se todennäköisesti vaihtelemaan paljon myös tulevana kasvukautena, ellei perusparannuksia tai vastaavia toimenpiteitä ole tehty. Lohkon satohistorian vaihteluvälin tarkastelu auttaa arvioimaan heikoimman mahdollisen sadon määrää.
Kun asetat satohistorian heikoimman sadon Wisussa kyseisen lohkon satotavoitteeksi, voit helposti laskea ravinnetarpeen huonoimmalle tapaukselle. Vaihtoehtoisesti voit asettaa tavoitteeksi satohistorian keskisadon ja valita Wisusta Jaettu typpilannoitus -toiminnon. Näin saat kerralla suunniteltua lohkolle lannoituksen, jossa osa typestä ositetaan mahdolliselle lisälannoituskerralle.
Lisälannoituksen toteutuksessa kasvukauden sääolot ovat tärkeässä asemassa lannoitusmäärän ja lisälannoituksen ajankohdan määrittämisessä. Tätä tehtävää voi helpottaa tilan omalla sääasemalla, jonka voi hankkia esimerkiksi päivittämällä Wisu Pro+ versioon, joka tuo tilalle oman sääaseman ja säätiedot suoraan Wisuun ja MobiWisuun.
Tehtävätiedostot valmiiksi ja kylvöille
Kun viljelysuunnitelma on saatu oman mielen mukaiseksi, kannattaa toukotyöt valmistella tehtävätiedostoja myöten valmiiksi. Kertauksena tehtävätiedostoja tarvitaan silloin, kun tilan traktorista ja työkoneista löytyy ISOBUS-yhteensopivuus ja työkoneesta (esim. kylvölannoitin) löytyy kyvykkyys säätää levitysmäärää paikkakohtaisesti. ISOBUS-termein tällöin puhutaan TC-GEO-toiminnallisuudesta, mutta kaupallisissa tuotenimissä löytyy vaihtelua (esim. Variable Rate Appliation, Variable Rate Control). Jos kylvölannoitin tukee TC-GEO-toiminnallisuutta, voi kylvöjä varten laatia jokaiselle kasvulohkolle oman tehtävätiedostonsa viljelysuunnitelman mukaisesti.
Nämä työkalut löytyvät Wisun Smart Farming -laajennuksesta. Tehtävätiedostoissa voit laatia määränsäätökartat siemenelle ja lannoitteelle – kylvölannoitin säätää siemenmäärän ja lannoitteen määrän paikkakohtaisesti.
Kertaa tehtävätiedostojen käsittelyrutiini
Wisulla laaditut tehtävätiedostot viedään traktorille tai työkoneen ohjaimelle muistitikulla tai langattomasti agrirouterin kautta. Voit valita haluamasi tiedostot ja viedä useiden lohkojen kylvöt kerralla – samoin lannoitusten ja ruiskutusten kohdalla. Tällöin voit vaikka valita tänään kylvettävien peltojen tehtävätiedostot ja viedä ne tehtäväohjaimelle yhdellä kertaa. Tehtävätiedostojen käyttäminen eri merkkien ja mallien ohjaimissa vaihtelee hieman laitteesta toiseen. Tietyt perusaskeleet näistä kuitenkin on tunnistettavissa:
- tehtävätiedoston siirto ohjaimelle
- oikean tehtävän/lohkon valinta
- tehtävän aktivointi.
Kevättöiden sujuvuuden kannalta on hyvä kerrata tehtävätiedostojen käyttö omien koneiden kanssa hyvissä ajoin ennen kylvökelejä – tämä voi sujuvoittaa töiden aloitusta merkittävästi. Vähintään yhtä tärkeä rutiini kuin kaluston keväthuolto!