Kerroin edellisessä blogissani vasikoiden juotosta, ryhmittelystä ja vieroituksesta. Kuten aiemminkin totesin, on vasikoiden terveyden ja vastustuskyvyn vaaliminen tärkeää aloittaa jo aivan vasikan elämän alkutaipaleelta lähtien. Näin pyritään varmistamaan vasikan kehittyminen tuottavaksi ja terveeksi yksilöksi.
Tarkat hoitorutiinit ja tautisuojaus kunnossa
Varastosta olisi hyvä löytyä sairaustapausten varalta mm. kuumemittari, kipulääkettä, puhtaat letkutusvälineet, elektrolyyttijuomajauhetta sekä haavan ja ruhjeiden hoitovälineet (sidetarpeet, haavasprayt ym.). Vasikoiden hoitoon liittyviä asioita voi käydä läpi oman eläinlääkärin kanssa. Mahdollisiin sairaustapauksiin liittyvät eläinlääkärin tekemät hoidot siirtyvät Nasevasta suoraan Minun Maatilaani, ja mikäli olet tallentanut Minun Maatilani tilakohtaisiin asetuksiin ”Hoidot Nasevaan”, siirtyvät myös omat hoitotoimenpiteesi (kuten lääkkeiden annot) Nasevaan (kuva 1). Hoidot voi kirjata ohjelmassa eläinkorin lääkelaukku-kuvakkeen kautta.
Kuva 1. Kun tallennat tilakohtaisissa asetuksissa kohdan ”Hoidot Nasevaan”, siirtyvät Minun Maatilaani tekemäsi hoitotoimenpiteiden tallennukset myös Nasevaan.
Pakkasesta tulee aina löytyä hyvälaatuista ternimaitoa sulatettavaksi. Heikoimmille vasikoille on syytä pitää varastossa puhtaita ja lämpimiä vasikkatakkeja. Takit pestään riittävässä lämpötilassa, 60-90 asteessa, jokaisen vasikan jäljiltä.
Vasikkalassa on erityisen tärkeää huolehtia tautisuojauksen toimivuudesta. Onkin järkevää muistuttaa tästä kaikkia vasikoita hoitavia esimerkiksi muistilapulla, jossa muistutetaan jalkineiden, käsien, tarvikkeiden ja vaatteiden puhtaudesta ennen vasikoiden luokse menemistä.
Kertakäyttökäsineiden käyttäminen on suositeltavaa varsinkin sairaita vasikoita hoitaessa. Näin suojataan vasikoiden lisäksi myös ihmisiä sairastumasta. Tilojen peseminen ja desinfiointi vasikkaryhmien välillä ennaltaehkäisee bakteereiden leviämistä. Jokaisessa navetassa voi ottaa tavaksi pestä tuttisangot huolellisesti joka käyttökerran jälkeen ja pitää ne ryhmäkohtaisina. Tuttisangot desinfioidaan ryhmän vaihtuessa, samoin vastasyntyneiden tuttipullot ja -sangot jokaisen vasikan välissä.
Vasikoiden hyvä alku riippuu monesta tekijästä
Vasikoiden oikeanlainen käsittely luo hyvän alun ihmisen ja naudan väliselle suhteelle. Käsittelyyn tottuneita vasikoita on helppo käsitellä niin ryhmissä kuin yksittäinkin myös myöhemmällä iällä. Jatkuva tai usein koettu stressi lisää riskiä sairastua ja hidastaa paranemista. Kun käsittelytilanteet hoidetaan asianmukaisella rauhallisuudella välttäen kovia ääniä, saadaan tilanne tuntumaan vasikasta turvalliselta.
Vasikoiden hyvä alku on siis monesta pienestä ja isosta tekijästä kiinni. Mahdolliset huomiot poikkeuksista olisi hyvä kirjata ylös, esimerkiksi muistilehtiöön, taululle tai kännykällä nautaohjelman muistiinpanoihin. Työyhteisön sisällä tapahtuvan vuorovaikutuksen on oltava sujuvaa ja sen on tapahduttava tilanteen vaatimalla nopeudella. Muistiinpanot olisi hyvä pitää kaikkien vasikoiden hoitoon osallistuvien nähtävillä. Myös Minun Maatilani Työtehtävät -moduulilla voi jakaa vasikkojen hoitoon liittyvät työt ja tarvittavat muistiinpanot kaikille asianosaisille.
Nykymaailman teknologia onneksi helpottaa tiedonvälitystä tilan oman väen, eläinlääkärin tai kasvattamon välillä.