Mtech Digital Solutions on mukana viemässä droneteknologiaa osaksi älykkäämpää ja kannattavampaa peltoviljelyä. Me Mtechillä olemme mukana kehittämässä suomalaista maataloutta tuomalla moderneimmat ratkaisut käytännön viljelyyn.
Maatalousdronet yleistyvät maailmalla
Dronejen käyttöä maataloudessa on tutkittu jo vuosia, ja niitä on hyödynnetty käytännön viljelyssä esimerkiksi kasvustojen kuvantamisessa. Suurikokoisten dronejen käyttö maataloudessa on kasvanut nopeasti viime vuosina erityisesti Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Euroopassa käytön kasvua on rajoittanut lainsäädäntö.
Usein maatalousdrone on erittäin kustannustehokas vaihtoehto tavanomaiselle teknologialle. Uuden teknologian etuina ovat muun muassa erittäin alhaiset pääomakustannukset, teknologian joustavuus ja käyttöönoton helppous. Nykyaikaiset maatalousdronet kantavat tyypillisesti 30 – 70 kilon hyötykuormaa kiinteää tai nestemäistä tuotetta.
Maatalousdronet Suomessa
Droneja sai viime syksystä lähtien käyttää kasvinsuojeluaineiden koetoiminnassa, mutta lainsäädäntö rajoittaa yhä raskaampien maatalousdronejen käyttöä kasvinsuojeluaineiden levitykseen käytännön viljelyssä. Parhaillaan kerätään tietoa lainsäädännön mahdollisten tulevien muutostarpeiden arvioimiseksi.
Raskaat maatalousdronet testiin suomalaispelloille
Yhteistyössä Satafood Kehittämisyhdistys ry:n kanssa toteutettava DroneFarmi-hanke tarjoaa puitteet droneteknologian käytännön testaamiselle Suomessa. Satakunnan ELY-keskuksen maaseuturahastosta rahoittama hanke toteutetaan vuosina 2025–2026, ja sen tavoitteena on kehittää ratkaisuja, jotka tukevat paitsi tilojen tehokkuutta myös ympäristön kestävyyttä.
Mtechin asiantuntijuus ja rooli suomalaisen maatalouden digitalisaation kärkinimenä näkyy käynnistyneessä hankkeessa. Dronet voivat tehostaa esimerkiksi lannoituksen ja kasvinsuojeluaineiden levitystä myös suomalaisissa olosuhteissa.
Mtech tuo tulevaisuuden peltoviljelyyn
Mtechin näkökulmasta tärkeintä on ymmärtää, miten teknologia voi palvella viljelijää kustannustehokkaina ratkaisuina. Tämä tarkoittaa uusien ratkaisujen testaamista ja vuoropuhelua kentän toimijoiden kanssa.
”Haluamme olla mukana rakentamassa suomalaisen maatalouden tulevaisuutta – konkreettisesti ja yrittäjien tarpeet ymmärtäen.”
Mtechin kaupallinen johtaja Mikko Jääskeläinen jatkaa, että droneteknologian käytön edistäminen on yksi esimerkki siitä, miten Mtech tuo uusia ratkaisuja urakoitsijoiden ja viljelijöiden saataville.
Edelläkävijyyttä, joka yhdistää teknologian ja käytännön
Mtech toimii jatkuvasti uusimman teknologian rajapinnassa, mutta ei teknologian vuoksi – vaan siksi, että digitalisaatio voi tehdä viljelystä entistä kannattavampaa ja kestävämpää. DroneFarmi-hanke tarjoaa tilaisuuden testata ja kehittää käytännön sovelluksia yhteistyössä viljelijöiden kanssa.
”Olemme mukana siellä, missä tulevaisuuden viljelyratkaisuja rakennetaan. Meille on tärkeää olla luotettava toimija teknologian kokonaisvaltaisessa kehitystyössä. Teemme yhteistyötä laitevalmistajien kanssa ja tuomme uutta teknologiaa Suomeen,” Jääskeläinen kiteyttää.
Lisätietoja: