Tekoäly muuttaa maailmaa ja AI-teknologiat ovat tulleet jäädäkseen, myös maatalouden digitaalisiin toimintoihin. Myös me Minun Maatilani -ohjelmistoissa olemme ottaneet tekoälytoiminnot osaksi teknologiakehitystämme, ja esittelemmekin nyt ylpeinä NimiKoneen! Tämä työkalu on ensimmäinen askel nautaohjelmiemme matkalla kohti tekoälyn kiehtovaa maailmaa.
Nimiehdotukset vasikoille NimiKoneen avulla
Toisinaan luovuus ei kukoista, kun vasikalle pitää keksiä nimi. Monet tilalliset painivat välillä nimeämisvaikeuksien kanssa, erityisesti vuosina, jolloin nimet täytyy keksiä hiukan harvinaisemmilla kirjaimilla – kuten tänä vuonna Y-, Ä- ja Ö-alkuisina. Joskus nimet voivat olla kallellaan toisen kotimaisen kielen suuntaan tai nimeämisissä päädytään muihin kekseliäisiin ratkaisuihin. Tällaiset tilanteet ovat varmaankin tuttuja meistä useimmille ja saattavat joskus aiheuttaa päänvaivaa erityisesti suurilla tiloilla, joissa vasikoita syntyy paljon.
NimiKone on toteutettu juuri näiden tilanteiden varalle. Se on suunniteltu helpottamaan ja tehostamaan vasikoiden nimeämistä hyödyntämällä erilaisia sääntöjä ja käyttäjän asettamia ehtoja. Sen avulla voit luoda nimiehdotuksia, jotka vastaavat juuri sinun tarpeitasi ja mieltymyksiäsi.
Anna haluamasi teema – NimiKone hoitaa loput
NimiKone muodostaa nimiehdotuksia itse antamiesi sääntöjen pohjalta; voit esimerkiksi asettaa ehdoksi, että nimen tulee alkaa kyseisen vuoden tuotosseurannan alkukirjaimella ja nimen tulee päättyä vaikkapa päätteeseen -mmeli (kuva 1).
Kuva 1. Voit NimiKoneessa ehdottaa nimelle tiettyä päätettä.
Eräs vaihtoehto on hyödyntää emän nimeä nimiehdotusten pohjana (kuva 2). Tämä luo yhtenäisyyttä ja jatkuvuutta tilasi nimikäytännöissä, kun vasikoiden nimet noudattavat tiettyä teemaa tai kirjoitusasua. On kuitenkin hyvä huomata, että NimiKone on vielä opetteluvaiheessa, ja jotkin emän nimeä pohjana käyttävät nimiehdotukset voivat olla odottamattoman innovatiivisia.
Kuva 2. NimiKone keksii nimiä myös emän nimen perusteella
Mikäli haluat nimetä vasikan tietyn aihepiirin nimellä, esimerkiksi luontoon tai elokuviin liittyvään – tai vaikkapa poptähden nimellä, voit kirjoittaa aihekenttään haluamasi aiheen, josta NimiKone tarjoaa sinulle listan nimiä. Voit asettaa NimiKoneeseen myös useita rajauksia samanaikaisesti. (Kuva 3.)
Kuva 3. Aihealue-kenttään voit kirjoittaa haluamasi aihepiirin, josta NimiKone tekee ehdotukset.
Mikäli suurin osa karjan eläimistä alkaa tietyllä sanalla, joka usein on tilan nimi, NimiKone huomioi tämän ja ehdottaa nimen alkuosaa valmiiksi.
Voit valita, haluatko NimiKoneen ehdottavan nimiä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai jopa latinaksi. Mikäli NimiKoneen ehdotukset eivät miellytä sinua, voit klikata ”Ehdota nimeä” yhä uudelleen, tai voit tietysti sulkea NimiKoneen ja kirjoittaa haluamasi nimen itse.
Tekoälyratkaisumme taustalla: Mtech AgINTEL
NimiKone perustuu uuteen Mtech AgINTEL -ratkaisuumme, joka hyödyntää viljelijän omaa ajantasaista dataa ja yleisten kielimallien tietoa. Tämä yhdistelmä mahdollistaa älykkäiden ja kontekstitietoisten nimiehdotusten luomisen, jotka ovat linjassa tilasi käytäntöjen kanssa. Mtech AgINTEL tuo tekoälyn hyödyt kätesi ulottuville, olipa kyseessä nimien luominen, data-analyysi tai muu digitaalisen toiminnan tehostaminen maatilallasi. Tämä ratkaisu on suunniteltu tekemään työstäsi sujuvampaa, tehokkaampaa ja hauskempaa!
Mistä NimiKone löytyy?
NimiKone lanseerataan Farmarissa, ja se on kaikkien nautaohjelma-asiakkaidemme käytettävissä 4. heinäkuuta 2024. Pääset käyttämään NimiKonetta poikimisen ilmoittamisen yhteydessä: kun klikkaat poikimisikkunan Nimi-kenttien alapuolella olevaa pientä mustaa vasikanpää-ikonia, NimiKone avautuu. (Kuva 4).
Kuva 4. NimiKone avautuu pienellä mustalla vasikanpää-ikonilla varustettua painiketta klikkaamalla
Tulevaisuudennäkymät
NimiKone on vasta alkua. Tavoitteenamme on tuoda tekoälyn mahdollisuudet yhä laajemmin maatilojen arkeen, helpottaen päivittäisiä toimintoja ja parantaen tilan johtamisen ja päätöksenteon laatua. Teknologioidemme avulla voimme yhdessä luoda kestävämpää ja kannattavampaa maataloutta myös tulevaisuudessa.