On muutamia tarkistuksia, jotka on hyvä tehdä vuosittain, ennen kuin jättää lopullisen tilinpäätöksen tai ilmoituksen oma-aloitteisista veroista. Alla tärkeimmät kohdat koskien maatalouden tilinpäätöstä. Mutta samat asiat pätevät myös muissa tilinpäätöksissä.
1. Tarkista, että kirjanpitoon on kirjattu myös sellaiset suoritukset, joista ei ole erillistä kuittia, kuten pankin palvelumaksut, jotka näkyvät vain tiliotteella.
2. Vertaa kirjattujen maataloustukien summat Vipu -palvelusta löytyvään yhteenvetoon. Yhteenvedon löydät Vipu-palvelusta kohdasta Maatila – maksutapahtumat. Sivun alareunasta voit tulostaa erittelyn.
3. Tee tarvittavat oikaisut maataloudesta yksityis- ja metsätalouteen esimerkiksi sähkön osalta. Oikaisua varten tositteet ruudulta saa lisättyä valmiiksi alustetun oikaisutositteen, jos kaipaat apua oikeanlaisen oikaisukirjauksen tekoon. Tositteessa miinustetaan summa maataloustililtä ja lisätään vastaava summa yksityis- ja/tai metsätalouden tileille.
4. Jos käytössä on pankkiyhteys, niin tarkista, että kaikki lähetetyt osto- ja myyntilaskut on merkitty maksetuiksi, jotta summat tulevat mukaan tilinpäätökseen. Tositteet näytöllä on painike ”Laskun tilan muutos” jolla saa helposti muutettua kerralla kaikki vuoden aikana lähetetyt tositteet maksettu tilaan
5. Jos käyttämäsi kirjaustapa on ollut tositteet tai ostolaskut, löydät kohdan ”Suodata tiliöinnin perusteella” tositeruudun alapalkista. Valitsemalla vaihtoehdon ”Tiliöimättömät” valikosta, tuo ohjelma näkyville tositteet, joissa tositerivin summa ei vastaa vientirivien kirjauksia. Siten mahdolliset näppäilyvirheet tulevat esiin.
6. ”Tilinpäätökseen menemättömät viennit” -raportin löydät sekä tilinpäätöksen että kirjanpidon puolella. Raportista näet ne kirjaukset, joiden summat eivät syystä tai toisesta mene tilinpäätökseen. Raportilla tulee olla esimerkiksi yksityistalouden tileille tehdyt kirjaukset, mutta raportti kannattaa silmäillä lävitse. Raportilta näet helposti, jos tilinpäätöksestä on jäänyt pois sellainen vienti, joka tilinpäätökseen kuuluisi, mutta on esimerkiksi vahingossa väärälle kirjanpitotilille tiliöinnin takia jäänyt tilinpäätöksestä pois.
7. Tilinpäätös-osiossa on hyvä silmällä kaikki kohdat läpi. Kunkin verokohdan pienestä ”kolmen pisteen painikkeesta” aukeaa erittely verokohtaan tuotavista tileistä ja summista. Tällä erittelyruudulla olevasta Vientierittely painikkeesta avautuu pääkirjatason raportti, jossa summat näkyvät vienneittäin eriteltyinä.
8. Verolaskelmaraportti avautuu Tilinpäätöksen raportit -kohdasta. Verolaskelmaraportin yläosassa on tiivistettynä maksettavaksi tulevien verojen määrä. Tämän raportin voit pitää koko tilinpäätöksen ajan auki ruudun oikeassa reunassa. Kun optimoit tilinpäätöstä poistoja muuttamalla, tasausvarauksia tekemällä, varauksia purkamalla ja pääomatulon jakoprosenttia vaihtamalla jne., voit kulloisenkin muutoksen jälkeen päivittää raportin Päivitä-painiketta klikkaamalla ja siten näet välittömästi, minkä verran tekemäsi muutos vaikuttaa verojen määrään.
9. Myös energiaveron palautushakemus on nyt lähetettävissä suoraan WebWakasta. Muistathan, että se on palautettava helmikuun loppuun mennessä, kuten ilmoitus oma-aloitteisista veroistakin. Hakemuksen tiedot täytetään tilinpäätöksen Energiavero-välilehdellä ja lähetys tapahtuu muiden lomakkeiden tapaan Tilinpäätöksen raportit -välilehdeltä.
10. Älä unohda myöskään ilmoitusta oma-aloitteisista veroista. Tämän raportin voit lähettää WebWakassa kirjanpidon Raportit-valikosta.
Onko tilinpäätöksessä korjattavaa?
Jos ilmoitusten palauttamisen jälkeen huomaat vielä jotain korjattavaa, älä huoli. Veroilmoituksen palauttamisen jälkeen voit aina lähettää uuden korjatun ilmoituksen, aina niin kauan kunnes oma verotus päättyy. Verotuksen päättymispäivä vaihtelee asiakaskohtaisesti, päivämäärän näet OmaVerosta.
Myös ilmoitusta oma-aloitteisista veroista on mahdollista korjata – lähetät vain uuden ilmoituksen. Uutta ilmoitusta lähettäessäsi muista rastittaa ”Kyseessä on uusintalähetys” ja valitse valikosta syy uusintalähetykselle, kuten esimerkiksi ”Lasku tai täyttövirhe”.