Talvi on viljelijälle aika tarkastella ja kehittää oman tilan toimintaa. Uuden viljelysuunnitelman tekemisessä edellisen vuoden tulokset ovat hyvä lähtökohta. Edellisen vuoden tulokset löytyvät 2019 lohkokirjanpidostasi, joten se on aivan ensiksi hyvä tarkistaa ajan tasalle. Ajantasaisesta lohkokirjanpidosta saadaan rakennettua arvokasta tietoa, jota Wisun uudet tilatason mittarit koostavat helppolukuiseen grafiikan muotoon.
Toteutuneiden ja suunniteltujen satomäärien vertailu onnistuu nyt kätevästi
Uudella Satotiedot graafilla voit verrata suunniteltuja ja toteutuneita satomääriä. Saat helposti nähtäville kasvien kokonaissadot tai hehtaarisadot. Niistä kasveista ja lajikkeista, jotka soveltuvat parhaiten lohkoillesi, saat myös parhaan tuoton. Toteutuneet sadot ovat ensimmäinen ja paras mittari, kun suunnitellaan tulevan kasvukauden kasveja ja lajikkeita.
Tuotantosuunnitelma -graafi helpottaa viljelykierron suunnittelua
Toinen kasvin ja lajikkeen valinnassa huomioitava asia on viljelykierto. Monipuolisella viljelykierrolla on vaikutusta mm. maan rakenteeseen, mikrobitoimintaan ja kasvinsuojelun tarpeeseen. Wisun uusi viljelykierron suunnittelu on juuri täydentynyt Tuotantosuunnitelma graafilla sekä raportilla. Tuotantosuunnitelman voi kätevästi avata selaimessa omaan välilehteen, jossa se päivittyy online. Näin voit seurata kasvien kokonaisaloja viljelysuunnitelman päivittämisen yhteydessä, ja varmistat että tilalle tärkeitä kasveja on viljelyksessä vuosittain tarvittava määrä ja pinta-ala.
Graafiset maalajit- ja viljavuusluokkayhteenvedot apuna kokonaiskuvan hahmottamiseen
Suunniteltujen lajikkeiden soveltuvuutta maaperään voi arvioida myös maanäytetiedoista laskettavilla maalajit- sekä viljavuusluokkayhteenvedoilla. Varsinkin jos lohkomäärä on tilalla suuri, helpottavat viljavuusluokkagraafit kokonaiskuvan hahmottamista sekä kehityssuunnan seuraamista vuosien mittaan. Kaavioiden oikean yläkulman ”lohkolista-ikonista” pääset kätevästi käsiksi valitun luokan kasvulohkoihin.
Lopulta kysymys lohkojen tarpeen mukaisesta sato- ja lannoitustasosta nivoutuu näihin samoihin asioihin. Onko suunniteltu satotavoite saavutettu, ylitetty vai jäädäänkö jälkeen? Nämä seikat antavat tietoa mahdollisesti käyttämättömästä satopotentiaalista tai piilevistä ongelmista.
Wisun ravinnetarve antaa ympäristökorvauksen enimmäismääriä tarkemman arvion
Wisun ravinnetarve on selkeästi ympäristökorvauksen enimmäismääriä tarkempi arvo, jossa oleelliset asiat on laskettu sinulle valmiiksi. Ympäristökorvauksen enimmäismäärät keskittyvät maan viljavuusluokkaan sekä satotasoon. Viljavuuden ja satotason lisäksi, Wisun ravinnetarve huomioi myös esikasvin vaikutuksen, lajikkeen erityistarpeet sekä mahdolliset aiempien vuosien hitaasti liukenevat ravinteet karjanlannoista sekä orgaanisista lannoitevalmisteista. Ravinnetarpeen lukuarvot näet tarkemmin suosituslaskennan lisätiedoista.