En av de mer intressanta och trevliga aspekterna av boskapsskötsel är enligt mig avel och valet av tjurar för avel för att främja sina egna mål. Favoritkornas första brunster efter kalvning är en efterlängtad händelse, eftersom släkten snart återigen kan föras vidare med en bra tjur.
Kon blir inte alltid dräktig på en gång eller ens andra gången, men vad händer om kon inte alls blir brunstig? Känns det som om dagarna bara går för åtskilliga kor utan att de blir brunstiga? Är brunstdetektion i övrigt bara en irriterande och arbetsam skyldighet? Jag vill dela med mig av ett par råd till boskapsskötare som lider av dessa problem. Noggranna anteckningar, rätt förhållanden för observation och bra tidpunkt för detektionen samt användningen av olika hjälpmedel hjälper vid brunstdetektion.
Hjälpmedel för brunstdetektion
Brunstdetektion kan numera underlättas på många olika sätt. Av robottillverkarna erbjuder åtminstone Lely och DeLaval tillbehör som mäter brunstaktiviteten för att underlätta detektionen. I stora boskapsbesättningar är tillbehör som mäter aktiviteten ett enormt viktigt hjälpmedel. Även utan en robot kan brunstdetektionen underlättas med olika hjälpmedel.
Bland boskapen kan det finnas kor, vars brunster måste följas särskilt noggrant, till exempel sådana kor som har lugna brunster. Vad gäller dessa kor kan man använda till exempel dekaler med färgpatroner. Dessa färgpatroner säljs till exempel under namnet Kamar Heatmount Detector. Dekalen innehåller en färgpatron, som utlöses när kon blir bestigen. Dekalen fästs på kons rygg. Ett område på kons rygg kan också färgas med fettpenna, och om färgen syns under de andra kornas haka eller bröst, finns det skäl att kontrollera med seminören om kon är brunstig.
Fråga seminören om hjälpmedel som används vid brunstdetektion.
Användning av en avelstjur
Det är värt att överväga användningen av en avelstjur, om det är möjligt att hålla en sådan. Beträffande valet av en avelstjur, dess ålder och kastreringstidpunkt är det bra att kontakta egen veterinär.
Vad gäller för djur med utebliven brunst?
Djur med utebliven brunst ska undersökas av en seminör eller veterinär. På så sätt kan man behandla hormonstörningar, såsom blåsor, i god tid. Efter kalvningen kan komplikationer även påverka kons brunst; till exempel livmoderinflammation försämrar fertiliteten avsevärt. I samband med dräktighetskontrollerna är det lätt att samtidigt kontrollera kor som inte är brunstiga. Diskutera med veterinären eller seminören om brunsten uteblivit hos fler än ett fåtal kor.
Även utan hjälpmedel behöver brunstdetektion inte vara en tidskrävande vånda, och djurens förhållanden ska också vara optimala för att brunsttiden ska vara lättare att observera. I mitt följande blogginlägg behandlar jag ämnet närmare.