I mitt föregående inlägg behandlade jag tekniska hjälpmedel som kan användas vid brunstdetektion, såsom tillbehör som utvecklats av robottillverkare. Denna gång funderar jag över faktorer kring djurens förhållanden. Noggranna anteckningar är också naturligtvis viktiga för att kunna planera och framgångsrikt få korna att bli dräktiga.
Goda förhållanden
Djurens förhållanden ska vara goda för att brunsttiden ska kunna observeras. Halt golv, sjuka klövar eller alltför trånga utrymmen kan förhindra brunstbeteendet. Därför är det också viktigt att golvet i ladugården är halkskyddat och gallren är rena, så att de brunstiga korna inte skadar sig själva, varandra eller sina skötare. Ibland kan det gå häftigt till och vid behov kan det vara bra att hålla kon i en säker kätte separerat från de övriga korna åtminstone under insemineringen.
Kon behöver också tillräckligt med ljus för att upprätthålla fortplantningsfunktionerna. Temperaturen påverkar också; vid alltför varmt väder visar korna dåligt sin brunst, så speciellt under sommaren är det viktigt att se till att ventilationen fungerar i ladugården. Vid utfordringen ska man se till att djuren får tillräckliga vitaminer och mineralämnen. En frisk och välmående ko visar sin brunst och det dröjer inte alltför lång tid för kon att bli dräktig.
Anteckna brunsterna
Det är bra att anteckna brunsttiderna redan från och med den första brunsten, så att man inte glömmer eller låter bli att registrera observationer. På väggen i ladugården kan man till exempel hänga en brunstkalender, där brunsterna kan antecknas. En brunstkalender fås av seminören.
Brunsterna kan också antecknas i Min Gård-nötprogrammet till exempel genom att välja djuret i djurkorgen, klicka på brunstobservation-knappen och fylla i nödvändiga uppgifter, såsom tidpunkt, observatör, tilläggsinfo och observationer (bild 1).
Bild 1. Anteckning av brunstobservationer kan också göras i Min Gård-nötprogrammet
Från kalendern kan brunsterna fyllas i på datorn, om det inte är möjligt att göra det direkt efter att observationen har gjorts. Kornas brunstbeteende kan variera från individ till individ och uppföljningen av brunsterna före insemineringen underlättas av en uppskattning av den rätta insemineringsperioden.
Vad gäller brunstobservationen är det viktigt att se till att djuren lätt kan identifieras; öronmärkena ska vara tydliga och läsbara. Se alltså till att varje ko har öronmärken i båda öronen! Beställ omedelbart öronmärken som fattas när du lägger märke till att ett öronmärke saknas eller har gått sönder. När du antecknar brunster, ange alltid kons namn och öronnummer. Upprätthållandet av identifierbarheten är en viktig del av brunstobservationen och hjälper till att säkerställa korrekt tidpunkt för insemineringen. På så sätt kan även till exempel en avbytare vid behov beställa en seminör.
Morgonen bästa tidpunkten för observation
Den bästa tidpunkten för att följa brunster är på morgonen. De sämsta tidpunkterna infaller däremot när något pågår i ladugården, eftersom kornas uppmärksamhet är riktad mot annat än brunster i samband med utfodring, utgödsling, förflyttning av korna eller mjölkning. Det är också bra att avsätta egen tid till observation: en tid när den enda uppgiften består av att observera eventuella brunster.
En välvårdad ko är nöjdare och friskare, och goda förhållanden, korrekt utfordring och regelbunden hälsovård främjar framgångsrik reproduktion.