Odlingsförhållandena inom skiftet är mer sällan enhetliga, vilket naturligtvis leder till mindre eller större variationer i bestånden. Ojämn eller gles tillväxt på sina ställen syns sällan från sidan av åkern, åtminstone om det är en mindre variation.
Titta på vegetationsindexet innan du ger dig ut
Satelliter erbjuder ett utmärkt verktyg för att undersöka hela skiftet. Du kan enkelt kontrollera situationen på alla dina åkrar platsbestämt på Wisus kartfunktion; vegetationens tillstånd. Europeiska rymdorganisationens Sentinel-satelliter producerar en ny bild av din gårds skiften ungefär varannan till var tredje dag, beroende på var i Finland din gård och åkrarna är belägna.
Exakt analys av skiften med hjälp av satelliter
Vegetationsindex är ett mått på ljuset som reflekteras från vegetationen. Indexet beskriver tillväxtförmågan hos biomassan på skiftet. I Wisu representerar brunt/gul färg bar mark och mörkgrönt motsvarar mark täckt av kraftig vegetation. Ju mörkare det gröna vegetationsindexet är, desto tätare och mer levande är vegetationen. Ljusare grönområden kan tyda på mindre vegetation eller till exempel brist på vatten eller näringsämnen. Vegetationsindexet kan dock inte ensamt säga orsaken till variationen i vegetationen. Den kan tydliggöra var på skiftet det lönar sig ta en närmare titt på grödan.
Vegetationsindex: Vad berättar den?
På den plats som anges av indexet kan du sätta ditt agronomiska kunnande i arbete och ta reda på hur det går för grödorna på just den platsen. För jämförelsens skull kan det också vara bra att besöka en punkt där vegetationsindex har visat sig mörkgrönt. En sådan plats ger dig en uppfattning om hur växtligheten ska se ut. Eller så finns det ett område på fältet som är översvämmat av ogräs, när satelliten inte riktigt kan urskilja om grödan eller ogräset reflekterar solljus.
Åtgärder baserade på vegetationsindex
När orsaken till de blekgröna områdena är känd är nästa fråga vad man kan göra åt det? Det viktigaste är att hitta den faktor som begränsar växtens tillväxt. Om till exempel vatten begränsar en växts tillväxt, måste växten på något sätt få i sig mer vatten för att situationen ska förändras. Om bevattning inte är möjligt är det enda alternativet som återstår att reagera vid kommande gödsling. Eftersom den yta som drabbats av torka sannolikt kommer att ge lägre skörd är det motiverat att minska mängden gödsling i det området. Hur mycket tilläggsgödsling bör dras ner är en svårare fråga. Det skulle kunna underlättas av exempelvis tidigare års odlingskartor från det aktuella kvarteret, eftersom området i fråga kan ha drabbats av vattenbrist tidigare växtsäsonger. Genom att titta på skördekartor kunde man bilda sig en uppfattning om hur mycket skörden kan vara lägre i förhållande till resten av åkern. Skördekartor är inte alltid tillgängliga, men på något sätt bör du ändå kunna uppskatta minskningen av skörden. Först efter det är det möjligt att uppskatta mängden tilläggsgödsling, vilket Wisu kan beräkna genom att ändra skördemålet för skiftet.
Optimera tilläggsgödsling med hjälp av skördekartor
När den optimala mängden tilläggsgödsling är fastställd kan nödvändig justering göras manuellt i de önskade områdena även med äldre utrustning. Om ISOBUS-kompatibel utrustning finns tillgänglig erbjuder Wisun Smart Farming-modulen ett arbetsverktyg som förbereder en mängdjusterad karta för önskat datum med hjälp av vegetationsindex. Vid uppdatering av gödselplanen för skifte kan du direkt välja önskat gödselmedel med önskad mängd från rullgardinsmenyn när du skapar kartan.
Förberedelse och användning av den mängdjusterade kartan
Kartan fungerar alltid som ett förslag, som du kan ändra efter behov genom att rita in zoner. Om det går så illa att endast molniga bilder är tillgängliga från satelliterna, kan du rita in en mängdjusterad karta ovanpå den molniga datan.
Skapandet av en arbetsfil för tilläggsgödsling
Att förbereda en arbetsfil för tilläggsgödslingen är faktiskt en ganska enkel och snabb uppgift, så länge du först har en uppfattning om hur gödselkartan ska se ut. Det är värt att sätta mer tid på bakgrundsarbete och fastställande av växtens näringsbehov. När det är dags för tilläggsgödsling är det händigast att förbereda arbetsfiler för alla skiften som ska gödslas under samma dag och ta dem som en bunt till traktorns/maskinens maskinstyrningssystem. På så sätt blir det lättare att utföra arbetet, när du inte behöver ladda ner en ny arbetsfil varje gång du byter skifte.