Vårens kalvningssäsong står inför dörren och det är bra att börja förbereda sig, inte bara med att dra på sig ladugårdsstövlarna utan också med att sätta sig vid datorn eller pekplattan. När du för in uppgifter i Min Gård-nötkreatursprogrammen får du största nyttan av programmets egenskaper under hela kalvningssäsongen.
Tidpunkten för kalvningssäsongen kan förutses
Tidpunkten för kalvningssäsongen bestäms enligt förra årets betäckningssäsong. Hur betäckningssäsongen lyckats beror bland annat på hur tjuren klarat sig och på betäckningsgruppens storlek. Betäckningsmöjligheten förs in i programmet via punkten Semineringar. Betäckningsgrupperna kan enkelt skapas med grupperingsmodulen.
Från Min Gård kan man med hjälp av modulen Redigerbara rapporter få ut ett stort antal olika rapporter och arbetslistor. När du har i bruk modulen Redigerbara rapporter och Betäckningsmöjligheten har sparats i programmet, får du ut en Obslista över seminerade djur, där du enkelt kan utläsa den tidigaste möjliga kalvningen.
För vårkalvande kor infaller kalvningen i regel vid månadsskiftet mars-april. Den tidpunkten är optimal när det gäller kornas och kalvarnas möjligheter att tillgodogöra sig det snabbt växande gräset och dess nyttiga näringsämnen. Med köttproduktionsmodulen i min gård man man fastställa en målsättning för spridningen av kalvningstiderna i besättningen. Man kan till exempel sätta som mål att kalvningarna ska ske inom en eller två månader, och följa upp hur man lyckats via grafen över kalvningarnas spridning på köttproduktionsmodulens startsida.
Det lönar sig att i mån av mjöjlighet placera de kor som kalvar samtidigt i samma grupp. Då blir det lättare att sköta kontrollen, utfodringen, skötseln och avvänjnigen när gruppen innehåller kalvar som ungefär lika gamla. Modulen för gruppering kan användas för att skapa grupper med kor som ska kalva. När djuren har grupperats i Min Gård, kan djuren i grupperna enkelt hittas i listorna, och det går enkelt att spara ågärderna om t.ex. behandlingar eller anmälan om förflyttning till ett annat djurhållningsställe.
Data om kalvningshjälp i programmet
Om kon behöver kalvningshjälp lönar det sig att anteckna det i programmet. När man har modulen Redigerbara rapporter i bruk kan man snabbt skapa en rapport där man sparar kalvningssvårigheter i en egen kolumn (bild 1), Då ser man direkt i arbetslistan vilken av korna som behövt kalvningshjälp vid den senaste kalvningen, och vara beredd på att den behöver assistans också vid nästa kalvning.
Bild 1. Val av kolumnen Kalvningssvårigheter i rapportens inställningar.
Uppgifter om Kalvtidens utfodring hjälper uppföljning av tillväxten
Efter kalvningen lönar det sigt att följa med att den nyfödda kalven får råmjölk av sin mamma så fort som möjligt. Om man har sett kalven dia eller om man gett djupfryst råmjölk åt kalven kan man anteckna i appen att den fått råmjölk (bild 2). Funktionen Utfodring under kalvtiden är tillgängliga för alla som använder modulen Redigerbara rapporter.
Genom att spara uppgifterna om utfodringen under kalvtiden kan man senare följa upp hur utfodringen påverkat kalvens tillväxt.
Bild 2. Uppgiften om att kalven fått råmjölk kan sparas i programmet i fönstret Kalvtidens utfodring.
Genom att spara uppgifterna om utfodringen i programmet kan de också ses av de nya ägarna till kalvar som skickats till förmedling. Kalvuppfödningsstationen eller andra nya ägare kan utnyttja uppgifterna till exempel vid gruppindelningen av djuren.
Vägning av kalven
De födda kalvarna vägs och vikterna matas in i programmet. Då kan du också följa med dagstillväxternas utveckling från födselsen till avvänjningen, från avvänjningen till vikten vid ett års ålder och från födelsen till vikten vid ett års ålder.