Att känna till lönsamheten i odlingen är en av de grundläggande förutsättningarna för en framgångsrik gård. Täckningsbidragskalkyler hjälper till att förstå hur kostnadsstrukturen bildas och hur marknadsförändringar påverkar lönsamheten. Täckningsbidragskalkyler är också ett bra verktyg för att fastställa gränserna för fältens avkastningsförmåga och för att hitta rätt mängder av produktionsinsatser. Tillräckliga och riktiga odlingsåtgärder säkrar skörden; å andra sidan syns onödiga åtgärder i form av ökad dieselkonsumtion och arbetstid.
Växtodlingskalkyler i ett ögonkast i Wisu Pro
I Wisu Pros växtodlingskalkyler visas kalkyler för de odlade grödorna direkt baserat på informationen från Wisus odlingsplan när det gäller rörliga kostnader. Traditionellt har de rörliga kostnaderna inkluderat frön, gödsel och växtskyddsmedel. Nu bedöms även dieselkonsumtionen och arbetstiden enligt Wisus odlingsåtgärder. Att jämföra lönsamheten mellan olika grödor har gjorts enkelt och smidigt (se bild 1).
Bild 1. Växtodlingssidan i Wisu Pro visar automatiskt genererade kalkyler för olika grödor och sorter.
Växtodlingskalkyler som stöd i beslutsfattandet
Under planeringsfasen för odlingen kan olika grödor jämföras utifrån de rörliga kostnaderna. När skörden är klar och skördeuppgifterna har registrerats i Wisu skapas de slutliga växtodlingskalkylerna automatiskt. I täckningsbidrag A-kalkylen beaktas skördeavkastningen och de rörliga kostnaderna enligt fältanteckningarna. Med hjälp av en knapp kan kalkylen öppnas i en egen flik för redigering och noggrannare granskning (se bilder 2 och 3).
Bild 2. Täckningsbidrag A-kalkylen beaktar skördeavkastningen och de rörliga kostnaderna enligt fältanteckningarna i Wisu.
Växtodlingskalkylerna kan kompletteras med stödberäkningar för olika grödor, maskin- och byggnadskostnader samt markkostnader. Efter att fasta kostnader har angetts kan nettovinsten per sort och produktionskostnaden
€/ton beräknas (se bild 3). Att känna till sina egna odlingskostnader är nyckeln när man överväger till exempel att binda priset för nästa års skörd.
Bild 3. Slutresultatet, dvs. nettovinst/-förlust och produktionskostnad €/ton, kräver även att fasta kostnader beaktas.
Dieselkonsumtion och arbetstid bedöms
I Wisu Pro uppskattas även dieselkonsumtion och arbetstid enligt de registrerade odlingsåtgärderna. För varje arbetsmoment och åtgärd, från sådd till skörd, skapas standardvärden som vid behov kan justeras med gårdsspecifika mätvärden. Bild 4 visar mängden bränsle och arbetstid som använts för jordbearbetning. Detta ger en ny nivå av precision i växtodlingskalkylerna, och till exempel skillnaderna mellan plöjning, reducerad bearbetning och direktsådd blir tydligare i kalkylerna.
Bild 4. Wisus standardvärden för diesel- och tidsåtgång vid harvning och plöjning.
Planera nästa växtsäsong med lönsamhet i åtanke
Utforska nu lönsamheten i din egen odling med hjälp av Wisu Pros växtodlingskalkyler. Vi kan inte kontrollera väder och marknader, men att känna till lönsamheten i odlingen hjälper dig att planera rätt dimensionerade odlingsåtgärder inför nästa växtsäsong.