Kolla dessa uppgifter i WebWakka innan du lämnar in bokslutet
Det är bra att kontrollera vissa punkter innan man lämnar in det slutliga bokslutet eller deklarationen av skatter på eget initiativ.
1. Kontrollera att du bokfört också sådana prestationer över vilka det inte finns något separat kvitto, som till exempel bankens serviceavgifter, som endast syns på kontoutdraget.
2. Jämför summan av de bokförda jordbruksstöden med sammandraget i Vipu-tjänsten. Sammandraget finns i Vipu-tjänsten vid Gården – Betalningshändelser. Via ikonen nere på sidan kan du skriva ut en specifikation.
3. Gör de korrigeringar som behövs från jordbruket till privathushållet och skogsbruket gällande till exempel elkostnaderna. För korrigeringen kan du i rutan Verifikat lägga till ett färdigt skapat rättelseverifikat om du behöver hjälp med att skapa en korrekt rättelsepost. I verfikatet avdras summan från jordbrukskontot och motsvarande summa läggs till på kontona för privat- och/eller skogsbruket.
4. Om programmet har bankförbindelse, kontrollera att alla skickade inköps- och försäljningsfakturor har markerats som betalda så att summorna kommer med i bokslutet. På Verifikat-rutan finns en knapp Ändring av fakturans status, med vilket man lätt kan ändra alla verifikat som skickats under året på en gång så att de har statusen Betald.
5. Om du har använt kontoföringssättet verifikat eller köpfakturor, hittar du i verifikatrutans nedre balk en lunkt Filtrera enligt kontoföring. När du väljer Okonterade i rullgardinsmenyn, hämtar programmet fram sådana verifikat där verifikatradens summa inte motsvarar överföringarna till transaktionsraderna. På det sättet hittar du lätt eventuella skrivfel.
6. Under Rapporter hittar du både på bokföringssidan och i bokslutet en rapport som kallas Transaktioner som inte överförs till bokslutet. Den visar, om det finns transaktioner i bokföringen vilkas summa inte överförs till bokslutet. Här ska förstås finnas t.ex. överföringar till privathushållets konton, men genom att titta igenom rapporten ser du lätt, om någon transaktion som hör till bokslutet av någon orsak blivit bort från bokslutet. (Till exempel på grund av fel bokföringskonto.)
7. På själva bokslutets sida är det bra att se igenom alla punkter. Med ”trepunktsknappen” vid skattepunkten får du upp en specifikation, där du ser kontona och de summor som överförts till den ifrågavarande skattepunkten. Med knappen Transaktionsspecifikation får du en noggrannare rapport på huvudboksnivå, där summorna syns specificerade enligt överföring.
8. I bokslutsdelens rapporter kan du öppna rapporten Skatteberäkning. I skatteöversikten överst på rapporten ser du enkelt beloppet av de skatter som ska betalas. När du optimerar bokslutet genom att ändra avskrivningar, göra utjämningsreserveringar, upplösa reservationer och ändra kapitalinkomstens fördelningsprocent osv., kan du efter varje ändring genom att trycka på knappen Uppdatera se, hur mycket den ändring du gjort påverkat skattebeloppet.
9. När du skickat iväg skatteblanketterna från Wakka till beskattaren och sändningen lyckats, kom ihåg att före slutet av februari också skicka in ansökan om återbäring av punktskatt. Ansökan finns färdigt ifylld i MinSkatt, du behöver bara fylla i mängderna i liter och kilowatt.
10. Kom också ihåg att skicka in deklarationen av skatter på eget initiativ. Den här rapporten skickas via en meny i bokföringsdelens rapporter.
Om du märker att något ännu behöver korrigeras efter att deklarationen skickats in, ingen fara. Efter att du skickat in skattedeklarationen kan du alltid skicka en ny, korrigerad deklaration, ända tills den egna beskattningen slutförts. Slutdatumet för beskattningen varierar. Du ser ditt eget slutdatum i MinSkatt. Också deklarationen av skatter på eget initiativ kan korrigeras, genom att du skickar en ny deklaration. När du skickar in den nya deklarationen ska du komma ihåg att kryssa för punkten ”Förnyad sändning” och välja orsaken till att deklarationen skickas på nytt, som till exempel ”Räkne- eller skrivfel”.