På vintern har jordbrukaren ofta tid att se över och utveckla den egna gårdens verksamhet. När man ska göra upp en ny odlingsplan är fjolårets resultat en god utgångspunkt. Resultaten från fjolåret hittar du i skiftesbokföringen för 2019, så det är bra att först uppdatera den. Med en aktuell skiftesbokföring som bas kan du bygga upp värdefulla data, som Wisus nya gårdsvisa nyckeltal sammanställer i åskådlig grafisk form.
Lätt att jämföra tidigare skördar med planerade skördemängder
Med den nya grafen Skördeuppgifter kan du jämföra planerade skördemängder med tidigare skördeutfall. Du får enkelt fram växternas totalskördar eller hektarskördar. De växter eller sorter som passar bäst för dina skiften ger också den bästa avkastningen. Skördeutfallet är det första och bästa nycketalet när du planerar den kommande växtperiodens odlingsväxter och sorter.
Grafen Produktionsplan underlättar växtföljdsplaneringen
Den andra parametern man ska beakta vid valet av odlingsväxt och sort är växtföljden. En mångsidig växtföljd påverkar bl.a. markstrukturen, mikrobaktiviteten och behovet av växtskydd. Den nya växtföljdsplaneringen i Wisu har nyss kompletterats med en Produktionsplansgraf och rapport. Produktionsplanen kan enkelt öppnas på en egen flik i bläddraren där den uppdateras online. Då kan du följa med odlingsväxternas totalarealer i samband med att du uppdaterar odlingsplanen, och se till varje år odla tillräckliga mängder och arealer av de grödor som är viktiga för gården.
Grafiska sammandrag över jordart och bördighetsklass hjälper att få en helhetsbild av odlingen
De planerade sorternas lämplighet för jordarten kan bedömas också med hjälp av de sammandrag över jordarterna och bördighetsklasserna som programmet räknar ut på basis av markkarteringsresultaten. Graferna över bördighetsklasserna hjälper dig att få en helhetsbild av situationen och följa med utvecklingen över tid, särskilt om gården har många skiften. Via ikonen ”skiftesförteckning” uppe till höger på figuren kan du enkelt komma åt jordbruksskiftena i den valda klassen.
Den sista frågan om skiftenas behovsanpassade skörde- och gödslingsnivå anknyter till samma saker. Har du uppnått eller överskridit det planerade skördemålet eller har målet inte nåtts? Det här är frågor som ger data om eventuell outnyttjad skördepotential eller dolda problem.
Wisus näringsbehov ger mer exakta värden än miljöersättningens maximimängd
Wisus näringsbehov är en betydligt exaktare parameter för åkerns näringstillstånd än miljöersättningens maximimängd. Här har de viktigaste värdena räknats färdigt ut för dig. Miljöersättningens maximimängder tar fasta på markens bördighetsklass och skördenivå. Wisus näringsbehov beaktar förutom bördigheten och skördenivån också förfruktsverkan, sortens specialbehov och eventuella tidigare förråd av långsamt lösliga näringsämnen från stallgödsel och organiska gödselfabrikat. Noggrannare värden över näringsbehovet ser du i tilläggsuppgifterna i kalkylen över rekommenderade värden.