Då odlingsplanen görs upp granskar man ofta många olika kombinationer av odlingsväxter och deras placering på olika skiften. När de stora dragen är klara är det bra att fortsätta granska ett skifte i taget – behöver något skifte till exempel platsspecifik justering av gödselgivan? Om så är fallet lyckas det enkelt med Wisu och en uppgiftsdatafil, både under växtperioden men också vintertid i väntan på en ny växtperiod.
Platsbestämda åtgärder
För spridning av en platsbestämd gödselgiva behöver traktorer och arbetsmaskiner som är kompatibla med ISOBUS ha funktionen TC-GEO. Olika tillverkares produkter har olika namn på den här funktionen, och där upprepas ofta termerna Variable Rate Application eller Control. Funktionen underlättar förarens arbete och gör det möjligt att reglera arbetsmaskinen platsspecifikt under arbetets gång. Det är skäl att fundera på de platsbestämda åtgärderna redan när uppgiftsdatafilen görs upp så att du i lugn och ro kan begrunda ändringarna för var och en plats redan i planeringsstadiet.
Uppgiftsdatafilen lämpar sig för flera arbetsskeden
Uppgiftsdatafilerna lämpar sig i praktiken för alla arbetsskeden på åkern. Med Wisus Smart Farming -modul kan du göra upp en uppgiftsdatafil för kombisådd, gödsling, besprutning och markbearbetningar. I praktiken för alla arbetsskeden där en arbetsmaskin används för att sprida något preparat eller ämne på åkern eller i växtligheten – eller där man justerar arbetsmaskinen, exempelvis bearbetningsdjupet. För platsbestämda spridningsmängder eller andra justeringar av arbetsmaskinen kan du alltid rita uppgiftsdatafilen själv. Vegetationsindex kan du använda vid åtgärder som utförs på växtligheten, såsom gödslingar och växtskydd. Det går snabbt att utarbeta uppgiftsdatafilen i sig, förutsatt att du först vet hur du vill ändra doseringen inom skiftet. Uppgiftsdatafilerna passar bra också för ekogårdar, vilket framgår av det material som samlats in inom projektet Nefertiti.
Spara uppgifterna på minnesstickan och ta med den
När uppgiftsdatafilerna för dagens arbetsobjekt är klara är nästa steg att föra över uppgifterna till traktorns styrenhet. Med Wisu kan du välja de uppgiftsdatafiler du vill ha och föra över flera filer på en gång. Då kan du till exempel välja uppgiftsdatafilerna för de åkrar som ska gödslas idag och föra över dem till styrenheten på en och samma gång. Av tradition har uppgiftsdatafilerna laddats ner från Wisu till den egna datorn som zip-fil och paketet extraherats till en tom minnessticka så att den innehåller en fil med namnet taskdata. Där finns de nödvändiga xml- och bin-filerna.
Bild 1. I filen Taskdata hittar du de uppgiftsdatafiler som överförs till arbetsmaskinen
Uppgifterna via molnet direkt till traktorn – och tillbaka
Från och med maj har det gått att få en ny modul till Wisu, nämligen WisuLink [https://www.minunmaatilani.fi/wisulink/]. Med den kan du frigöra din minnessticka till andra uppgifter och föra över uppgiftsdatafilerna direkt från Wisu till din traktor. Ett krav är att din traktor eller maskinstyrning är kompatibel med agrirouter-tjänsten som WisuLink använder för att föra över uppgiftsdatafiler. Samma fungerar också åt andra hållet, dvs. när arbetet på åkern är gjort kan du via agrirouter skicka den information som samlats under arbetets gång från traktorns styrenhet till din Wisu. Efter sändningen har du tre veckor på dig att spara den återsända informationen från agrirouter till Wisu.
Enklare att ge instruktioner till en arbetstagare eller entreprenör
Platsbestämda åtgärder på skiftena är en av fördelarna med uppgiftsdatafiler. Det här underlättar också instruktionerna om olika arbetsuppgifter. Genom att använda en uppgiftsdatafil behöver du inte längre förklara för arbetstagaren eller entreprenören vilka ändringar du vill ha gjorda i fråga om ett arbete som ska utföras, utan det här finns redan beskrivet i uppgiftsdatafilen. När du gör upp en uppgiftsdatafil med Wisu får du på köpet också en utskrift av det planerade arbetet inklusive preparat och spridningsmängd. Det utskrivna formatet kan vara till hjälp när du ger instruktioner om uppgifter som ska utföras eller när det gäller att hitta ett skifte. Utskriften är nämligen försedd med en QR-kod som innehåller skiftets placering i ett format som kan avläsas med smarttelefon.
Också andra nyttor än platsbestämd justering
Uppgiftsdatafilerna för också med sig sådana egenskaper som kan vara till nytta även om det inte finns något absolut behov av platsbestämd mängdjustering. Det lönar sig att göra upp en uppgiftsdatafil också i de fall där du inte ändrar på spridningsmängderna inom skiftet. När arbetet utförs med hjälp av uppgiftsdatafilen samlar maskinstyrningen in information om hur arbetsmaskinen och eventuellt också traktorn fungerar. I och med det kan maskinstyrningen efter avslutat arbete meddela till exempel tidsåtgången, körsträckan, gödselgivan beroende på uppgift och, när det gäller till exempel Valtra/Fendt-traktorer, rentav bränsleförbrukningen.
P.S. Om du är kund hos AGCO Suomi lönar det sig för dig att kontrollera om du har rätt till kampanjförmånen!