I precisionsodling använder man endast den nödvändiga mängden produktionsinsatser och utnyttjar positionsuppgifter dvs. geodata. För metoden är både miljön och jordbrukarens plånbok tacksam. Med förnyade Wisu är det möjligt att utnyttja precisionsodling på ett mångsidigare sätt än tidigare. Samtidigt har programmet utvecklats så att det är användarvänligare. Wisu har också fått ett helt nytt användargränssnitt som en del av Min Gård -tjänsten.
Under de senaste åren har precisionsodling varit ett populärt samtalsämne i lantbrukssektorn såväl bland företag i branschen, forskare och bland odlarna själva. I precisionsodling planeras, bedöms och förverkligas odlingsåtgärderna genom att utnyttja geodata så att precis den nödvändiga mängden produktionsinsatser ges på varje ställe av åkern. På så sätt får man ut den maximala nyttan av produktionsinsatserna dvs. vanligtvis gödselmedlen.
Eftersom insatser inte nämnvärt går till spillo vid precisionsodling är det samtidigt förmånligt såväl för miljön som för plånboken. Det är alltså inget under att jordbrukarna snabbt har tagit till sig och tagit i bruk den nya precisionsodlingstekniken.
För precisionsodling behöver man verktyg – förnyade Wisu ersätter WebWisu
WebWisu har redan under flera års tid fugerat som precisionsodlingsverktyg för lantbruksföretagarna. Med programmet är det behändigt att sköta planeringen av odling och gödsling samt näringsbalansberäkning. Dessutom kan man utföra skiftesvisa odlingsanteckningar, hämta markkarteringsuppgifter, göra elektroniska stödansökningar eller exempelvis ekonomiuppföljning enligt växtart. I odlingsplaneringen beaktar programmet alltid de finländska odlingsförhållandena och de aktuella miljöstödsförordningarna.
Trots att gamla WebWisu har fått beröm av användarna, har man upplevt ett behov av att förnya programmet så att det också i fortsättningen kan betjäna odlarna på bästa möjliga sätt när tekniken utvecklas och behoven förändras. Därför lanserade Mtech i januari 2019 den helt och hållet förnyade Wisu.
Övergången från den gamla versionen till den nya har vi ändå velat göra smidig för användarna och därför kommer WebWisu att hållas en viss tid tillgänglig parallellt med förnyade Wisu. För användaren är det enkelt att övergå från gamla Wisu till den nya versionen eftersom det inte kräver någon dataöverföring – i nya Wisu finns alla uppgifter som användaren sparat i WebWisu.
Nya Wisu en del av Min Gård-tjänsten
På kommande till förnyade Wisu är ett helt och hållet nytt användargränssnitt som redan finns i förnyade Min Gård -programvaran. I fortsättningen är alltså de här programmen förenliga med varandra och kommunicerar sinsemellan.
”I praktiken betyder det här att alla egenskaper som är bekanta från nuvarande WebWisu har satts i en ny form. I nya Wisu har vi speciellt satsat på planeringen av användargränssnittet och användarvänligheten. Programmet använder också teknik som anknyter till precisionsodling på ett mångsidigare sätt än tidigare”, berättar Mtechs applikationsrådgivare Eero Mäkipää.
”I förnyade Wisu finns det möjlighet att bättre än tidigare utnyttja geodata genom att hämta t.ex. skördekartor och drönarbilder till tjänsten och bilda kartor av materialet. Med hjälp av programmet kan man också skapa filer för styrning av arbetsmaskiner genom att utnyttja Isobus-teknik”, fortsätter Mäkipää.
Isobus är ett etablerat system som garanterar att traktorer och andra arbetsmaskiner kommunicerar med gemensamt språk oberoende av tillverkare.
”Det som är välkommet med förnyade Wisu är dess användarvänlighet”
En pilotgrupp bestående av jordbrukare och sakkunniga har deltagit i arbetet med att utveckla Wisu. Pilotgruppen har fått testa det nya användargränssnittet och har sedan gett med utvecklingsförslag. En av odlarna som hör till pilotgruppen är Sinikka Lakkinen som driver en mjölkboskapsgård i Sastamala.
”Det som är välkommet med förnyade Wisu är användarvänligheten. Man lär sig snabbt att använda programmet och behöver nödvändigtvis inte alls någon handledning eftersom nya Wisu är logiskt uppbyggd”, berömmer Lakkinen.
Förnyade Wisu får också beröm av Lakkinen för dess modernitet. De egenskaper i Wisu som utnyttjar geodata anser Lakkinen vara speciellt användbara. Det faktum att programmet också kommunicerar med annan utrustning och fungerar direkt på smarttelefonen utan behov av separata tilläggsdelar medför för sin del smidighet i vardagen på gården.
”Jag tänker också i fortsättningen använda Wisu och rekommenderar givetvis programmet också till andra jordbrukare”, sammanfattar Lakkinen.
Sinikka Tommila, Programvaruchef