Precisionsodlingen har blivit ett hett samtalsämne de senaste åren inom jordbruksbranschen, både bland företagen, forskarna och bland jordbrukarna själva. Vid precisionsodling planeras och genomförs odlingsåtgärderna med hjälp av platsdata i syfte att förbättra utfallet av produktionsinsatserna genom att förbättra styrningen av insatserna, tidsmässigt men framför allt platsmässigt. På det sättet får man ut maximal nytta av produktionsinsatserna – främst gödseln.
I Finland beror den årliga skörden, förutom av vädret, av många olika faktorer. Jordbrukarna sätter sitt kunnande på spel bl.a. vid tidsplaceringen av sådden, och när de justerar gödslingen enligt de rådande förhållandena. När åkerarealerna växer blir uppgiften ännu svårare. Nu finns det också praktiska hjälpmedel för problemet i form av verktyg som tagits fram för precisionsodling.
Att börja med precisionsodling kräver inga enorma investeringar
Vid precisionsodling eftersträvar jordbrukaren fortfarande en stor och högklassig skörd, men tyngdpunkten förskjuts, i stället för att arbeta skiftesvis arbetar man med platsdata. ”Då man man noggrannare beakta åkerns egenskaper, som t.ex. variationer i jordarten, som senare visar sig i skördens mängd eller kvalitet. Om man kan dela upp åkern till egna jordbruksskiften på basis av dessa egenskaper går det bra att börja med precisionsodling redan med den utrustning man redan har”, konstaterar Mikko Hakojärvi, som ansvarar för planeringen av precisionsodlingsverktyg och Smart Farming på Mtech. ”Nu kan man överlåta arbetsmaskinen sköta justeringen enligt platsdata med hjälp av Wisus Smart Farming. Det kräver att arbetsmaskinen och traktorn har funktionen ISOBUS TC-GEO. Det lönar sig alltså att beakta behovet av programkompatibilitet när man uppdaterar sin maskinutrustning”, fortsätter Mikko Hakojärvi.
Vegetationsindex är ett täckande verktyg för uppföljningen
Vegetationsindexet är en av precisionsodlingsverktygen som det är lätt att ta i bruk. Indexet räknas ut med hjäp av material man får med satellitfotografering, och det anger hur mycket assimilerande växtlighet det finns på arealen. ”Den europeiska rymdorganisationens Sentinel-satelliter fotograferar alla åkrar i Finland med ca två dygns mellanrum. Vi bearbetar materialet till vegetationsindex för vårt Wisu-program, där alla jordbrukare kan gå in och se hur deras egna odlingar utvecklas. Vegetationsindexet visar bra hur växtförhållandena är på skiftets olika delar och avslöjar eventuella skillnader. Det är ändå mycket svårt att utgående från vegetationsindexet tillförllitligt få reda på skördens slutliga storlek. Det enda säkra sättet att få platsvis information om skörden är med skördemätningsinstrument på skördemaskinerna, säger Mikko Hakojärvi.
Smart Farming – tilläggsmodulen för precisering av odlingsplaneringen för MinGård Wisu är ett nytt verktyg för precisionsodling
Modulen kan användas för att skapa uppgiftsfiler i ISOBUS-kompatibla maskiner och föra in skördekartor i Wisu. Precisionsodlingsdata bearbetas till en form som jordbrukaren lätt kan avläsa och utnyttja i form av tydliga grafer, siffror och kartor.