När vårsolen får även det tjockaste snötäcket att smälta på åkrarna är det dags att ägna vårbruket några tankar. Prisändringarna på energi i slutet av förra året och framför allt i början av år 2022 har redan skakat om prissättningen av gödsel och brännolja ordentligt. I det rådande läget är en omställning till att dela upp gödselgivorna säkert värd att övervägas eller rentav testas, om det är en metod som inte ännu tillämpas på gården. Ännu är det tid innan vårbruket inleds att fundera på hur gödsel kunde delas upp i givor om det blir aktuellt på ens egen gård.
Vädret under den kommande odlingssäsongen är bara en gissning vid vårbruket
I början av odlingssäsongen vet man aldrig hur väderförhållandena kommer att utvecklas. Också storleken på skörden och mängden närsalter som kommer att behövas är okända variabler. Därför måste man i allt odlande, och särskilt när det kommer till gödslingen, göra antaganden och ta risker. Genom att dela gödselgivorna på flera tillfällen kan man minska den mängd gödsel som sprids under en körning – samtidigt minskar risken med för mycket eller för lite näring.
Gödsling vid sådd
Mängden gödsel som ska spridas i samband med sådden är säkert en av de överhuvudtaget svåraste frågorna när det kommer till gödsling. Anteckningar om skörden per åkeravsnitt eller skördekartor för tidigare säsonger kan göra det lättare att bestämma en lämplig gödselmängd (bild 1).
Bild 1. En skördekarta för råg från år 2019 visas i Wisu. Visningssättet är skördeområden.
Om nivån på skörden i området har varierat mycket under de senaste åren kommer den sannolikt också att variera mycket under de kommande, om inte orsaken åtgärdats till exempel genom markförbättring. Att granska variationsvidden i skördehistoriken för avsnittet hjälper att uppskatta den lägsta möjliga mängden skörd. Fyller man i Wisu i det uppskattade värdet som skördenivå för avsnittet i fråga kan man lätt beräkna näringsbehovet, som kan mötas av ett eller flera gödselmedel. (Bild 2). Om gödslingen som ska göras i samband med sådden planeras utifrån det här räcker närsalterna i värsta fall hela odlingssäsongen och under alla bättre omständigheter kan underskottet kompletteras med tilläggsgödsling alltefter omständigheterna.
Bild 2. Exempel på beräknad gödsling för minskad skördenivå, att spridas vid sådd. Skördemålet per område kan lätt kontrolleras med info-knappen.
Olika alternativ och metoder för utförande bör övervägas grundligt
Uppdelning av gödselgivorna är egentligen det enda sättet att skapa spelrum under odlingssäsongen. Visserligen följer sannolikt behov av spridning av ytterligare en giva, vilket onekligen höjer kostnaderna redan med tanke på bränsleförbrukningen, om inte tilläggsgödslingen är så knapp att den kan skötas till exempel i samband med besprutning. Valet av logistisk när man gödslar vid sådden kan också få positiva konsekvenser. Om storleken på behållarna i kombisåmaskinen går att justera kan man så större arealer med bara en påfyllning.
Uppdatera Wisu efter reflektionerna
Att dela upp gödselgivorna är något som lönar sig att fundera på ur olika synvinklar, och alternativen kan analyseras till exempel tillsammans med en expert. Om reflektionerna leder till åtgärder på ett eller flera avsnitt, är det bra att i den mån det behövs uppdatera odlingsplanen i Wisu. Om en lämplig mängd gödsel har fastställts för sådden, kan arbetet i väntan på sådden konkretiseras till exempel med uppgiftsdatafiler som skapas med modulen Smart Farming. I uppgiftsdatafilerna kan exempelvis skördekartor eller egna observationer om avsnittet utnyttjas och mängden gödsel eller utsäde markeras för specifika platser. (Bild 3).
Bild 3. Platsspecifika spridningsmängder för utsäde och gödsel vid vårgödslingen. Mängden utsäde har ökats för ett område där plantuppslaget var sämre under tidigare år och omvänt minskats för ett område där plantuppslaget har lyckats väl. Mängden gödsel har på motsvarande sätt minskats för ett torkkänsligt område där skörden ofta blivit sämre än i de övriga avsnitten.