Sommaren är långt framskriden och vallskörden likaså. Nu är det dags att ta en titt på hur skördarna ska föras in i Wisu. Särskilt nya användare har kontaktat programstödet med frågor om till exempel hur man ska anteckna en silo, som är en obligatorisk uppgift att spara för produkterna. Dessutom har man frågat om det går att spara foderskörden i balar.
Att spara uppgifter om skörden
Skörden sparas i Wisus skiftesbokföring på fliken Skörd. Genom att klicka på knappen ”Visa valda jordbruksskiften” undviker du att spara fel uppgifter, eftersom du får fram en tydlig lista över dina valda jordbruksskiften. Vallskörden kan antecknas antingen som kg/ha eller som kg ts/ha. Skörden kan antecknas också som antal laster eller balar. Uppgiften laster / balar hittar du bakom ikonen hjälpräknare (bild 2).
Bild 2. Under ikonen hjälpräknare hittas information om laster och balar
Via knappen Tillägg silo kan du spara en lämplig silo. Du kan spara skörden i en fysisk silo, på en namngiven åkerkant eller bara lägga till skörden med produktens namn. Silon läggs till en gång per önskad produkt eller en gång per önskat skifte (bild 2).
Bild 2. En ny silo sparas med knappen Tillägg silo
När du sparar samma produkttyp för följande skifte, kan du välja silon från den lista som öppnas när du klickar på fältet Silo.
WisuPrognos hjälper dig med bekämpning av växtsjukdomar och optimering av d-värdet
WisuPrognos erbjuder redan aktivt observationer till de gårdar som har beställt tjänsten. Den egna gården har redan fått meddelanden om sjukdomsrisker och växtbestånden har kontrollerats mer aktivt. Wisuprognos räknar också ut värmesumman och en prognos för d-värdet på basis av datumet för sådd. Vädret styr ofta skördandet, men prognosen för d-värdet är ett utmärkt tillskott till valet av skördetidpunkt.
Vegetationsindex hjälper vid granskningen av vallens tillväxtstart
Alla användare kan ta hjälp av modulen Vegetationsindex vid granskningen av växtbestånden. Du hittar vegetationsindexet i kartdelen. Mängden klorofyll mäts utgående från satellitmaterial. Små ogräshärdar går inte att urskilja på kartan, men i större skala kan du granska hur växtligheten mår på skiftet och hur exempelvis vallen börjar växa på nytt efter skörd. Kartan kan visa till exempel vilka områden som borde få tilläggsgödsling.
På bilden 3 syns situationen före skörd den 14 juni. Den orange gränslinjen utmärker vallskiftet, söder om det syns spannmålsskiften där växtligheten ännu i detta skede är svag.
Bild 3. Vegetationsindex den 14 juni