Våren är här igen och vårsådden i full gång. I södra Finland har åkrarna torkat upp långsammare än under tidigare år och därför har vårbruket inletts litet senare än förut. När arbetena framskrider långsamt har man så här i början av vårsådden kanske tid att fundera också på annat. Många av våra kunder har tänkt prova på MobiWisu ”sen när jag har störst nytta av försöksperioden”. Den tiden är nu inne.
MobiWisu med på åkern!
Min Gård Wisu lämpar sig utmärkt för en pekplatta, men de flesta av oss har ändå alltid telefonen med oss i fickan. MobiWisu är utformad att passa in på en liten skärm och nedladdningen går snabbt ute på åkern. Du kan enkelt kvittera arbetet som utfört eller kontrollera de utsädesmängder och gödselgivor du planerat. Många är vana vid att skriva ner uppgifterna på papper, det gamla goda sättet är förstås det bästa. Retfullt nog blir en pappersanteckning ofta ett ogjort arbete, man inväntar en lämplig tidpunkt att spara uppgifterna i Wisu. Med MobiWisu kan du sköta jobbet direkt och uppgifterna blir sparade.
Använd Wisus platsdata och karta till godo för anteckningar
Positionsbestämning hjälper dig att bestämma platsen. Med MobiWisu antecknar du den exakta provtagningsplatsen för markkarteringsprov på ett skifte (bild 1) eller någon annan plats, till exempel en flyghavreförekomst eller ett kvickrotsbestånd, senare på sommaren.
Bild 1. Då GPS-positioneringen är på, kan du märka ut ditt exakta läge på kartan
Det kan ibland kännas trögt och jobbigt att bläddra i listan över skiften. Du kan ändå spara uppgifterna om dina utförda arbeten också via kartan. Kartfunktionen känns ofta tydligare och kanske din andreförare inte kan skilja på skiftenas namn? Han eller hon kan välja ett skifte på kartan och lägga till exempelvis en utförd besprutning. MobiWisu är webbläsarbaserad och fungerar alltså med användarkoder på alla apparater oavsett plats.
Aktuella frågor vid stödansökan
Stödansökan är öppen och avslutas 15.6. Det är bra att börja med basskiftesändringarna. Du kan hämta de nya skiftessignumen från Vipu till Wisu.
När skifteslistan är uppdaterad kan du skicka uppgifterna om jordbruksskiften som underlag till stödansökan från Wisu till Vipu. På så vis försäkrar du dig om att uppgifterna i Wisu stämmer överens, från signum och jordbruksskiftesindelningar till arealer.
Vi på programstödet har fått samtal om sändandet av information till Vipu. Användarna har fått felmeddelanden i huvudsak på grund av skiften som saknar gröda eller basskiften som tagits ur bruk och som hänger kvar i odlingsplanen. Då resulterar insändandet i ett felmeddelande.
Listan över basskiften uppdateras i avsnittet Basskiften. När du tar bort krysset från kolumnen i jordbruk (bild 2), faller skiftet bort från odlingsplanen och utgör inte längre något hinder för att skicka in uppgifterna.
Bild 2. I jordbruk -flikens kryss berättar om basskiftet är i bruk. Ta bort krysset, om skiftet inte längre odlas.
Har du övergått från WebWisu till Wisu?
För många är det första våren som Min Gård Wisu är i bruk och programmet kan kännas ovant i jämförelse med gamla bekanta WebWisu. Du minns väl oss i programstödet. Du når oss med ett telefonsamtal eller ett meddelande och vi kan ge dig guidad handledning via distansuppkoppling.